25/11/20 – derde Hello Belgium-wandeling

Derde Hello Belgiumwandeling

We stappen een stukje van de streek-GR Waas- en Reynaertland

VERKOZEN TOT WANDELROUTE VAN HET JAAR 2020

De streek-GR start in Lokeren en eindigt na 175 km in het Nederlandse Hulst. Het is Reynaert de Vos die je op sleeptouw neemt op deze route; de vele Reynaertbeelden en typische Reynaertbanken zijn de stapstenen van het verhaal.

De route is volledig geel-rood bewegwijzerd.

Wij wandelen de "Sinaai-lus", ttz van het station Belsele tot het station Sinaai. Leuke wandeling van 18 km, met enkele mooie onverharde bos- en veldpassages, maar ook vrij veel openbare weg. Voor verbetering vatbaar.

Treinreis:

  • We vertrekken om 09u09 in Oostende met trein 1809 naar Antwerpen-Centraal. Overstap in Lokeren van 10u14 tot 10u22. Aankomst Belsele 10u31.
  • De wandeling is een kleine 20 km, ongeveer 5 uur stappen, maar we rekenen op 6uur, tijd genoeg dus voor een fotootje onderweg.
  • Terugreis: Sinaai 16u32, overstap in Lokeren van 16u38 tot 16u46, Oostende 17u51.

Traject:

Klik hier

Onderweg:

Km 0: Station Belsele

Km 1: Speelbos Mierrennest

Speelbos Mierennest ligt langsheen de fietssnelweg tussen Sint-Niklaas en Lokeren. De dichtstbijzijnde straat is de Mierenneststraat te Belsele. De fietswegel doorkruist de twee delen van het bos:

  • een kleiner loofbos zonder speeltuigen;
  • een groter naald – en loofbos met speeltuigen, speelheuvels en een grote waterplas.

Km 2: Belsele

Vanwege diverse bodemvondsten uit de Late IJzertijd en de Gallo-Romeinse periode wordt Belsele als één van de oudste Wase nederzettingen bestempeld. Fundamenten van een Romeinse villa in de wijk Steenwerk ondersteunen het vermoeden dat de dorpskom ontstond langs de baan Antwerpen-Gent-Rijsel.
De benaming Belsele komt al voor in documenten uit de negende eeuw. Het achtervoegsel -sele verwijst naar een Frankische oorsprong. In de tweede helft van het eerste millennium was er wellicht een kleine Frankische landbouwgemeenschap gevestigd op de Belseelse heide (de Mierennest)

Aan km 2 verlaten we enkele meters de GR om aan de kerk een aantal interessante spots te bekijken: de Sint-Andreas en Sint-Ghislenuskerk, het beeld van de Klokkenlapper, de Reynaertbank en de Dopspomp. Je vindt er ook het gemeentehuis, de oudste woning en de Pastorij.

Voor alles info over Belsele en omgeving verwijs ik graag naar de zeer boeiende folder:

7 km wandelen in het Hof Van Belsele, Gouden ... - De Raaklijnderaaklijn.be › brochures

Ook nog gevonden via www.stedeninfo.be:

De inwoners van Belsele heten "Kloklappers". Dit komt zo: Vele jaren geleden was er te Belsele een klok gebarsten. Op zekere dag kwam er een ketellapper in het dorp, die beweerde de klok te kunnen maken. Men vroeg hem wat hij daarvoor nodig had en hij antwoordde "Klokspijs van goud en zilver en ge zult nooit een schonere klank gehoord hebben". Al spoedig werd hem al het goud en zilver gebracht dat er in het dorp voorhanden was en de volgende dag zou de kunstenaar met zijn werk beginnen. Maar 's anderdaags was de ketellapper niet meer te horen of te zien.

Vanaf toen kregen de Belselenaren de spotnaam Kloklappers, later veranderde de spotnaam in Ketellappers.

Spotrijm:

De Belceleneren zullen hulder nie laten foppen,
Want zij lappen hun klokken.
Als hun klok geborsten is,
Zijn zij aan 't lappen zonder remies.
Ik zeg het bont en kleer:
Een kloklapper is ieder Belceneer

Km 3: Kasteel "Hof van Belsele"

zie folder

Km 4: de Belseelse bossen

Er volgen nu 3 km door de Belseelse bossen

Km 5 : Boskapel of Kapel OLV van Bijstand

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van bijstand, temidden van de bossen staand en omgeven door lindebomen. Ertegenover een kruisweg als ommegang aangelegd.

Km 5,5 : Boskapel Maria Troost in Nood

1920

Km 15: De Sint-Catharinakerk van Sinaai

Dateert uit 1267 maar werd omstreeks 1841-1844 grondig verbouwd en vergroot in de neobyzantijnse stijl. De kerk is gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië.

De heilige Catharina was een adellijke vrouw uit Alexandrië in Egypte. Zij werd geprezen om haar kennis van de filosofie en haar vroomheid. Zij weigerde het huwelijksaanzoek van de romeinse keizer Maxentius. Hij kon deze afwijzing niet verkroppen en wilde haar dwingen haar geloof af te zweren. Hij dreigde met folteringen en stuurde veertig heidense filosofen op haar af om haar te bekeren, maar in plaats van Catharina werden de geleerden bekeerd tot het christendom. Daarop wilde hij haar laten verpletteren met een rad met scherpe ijzeren punten waren gemonteerd. In plaats van Catharina brak echter het rad. Hij wilde haar laten verbranden, maar het vuur waaide uiteen en verbrandde de beulen. Uiteindelijk lukte het om haar te onthoofden. Uit haar wonde stroomde melk die de stad van de pest bevrijdde.
(Bron: Stichting Open Kerken)

Km 15: vrijheidsboom op de Dries van Sinaai

Sinaai is het prototype van een centrumdorp dat zich centrifugaal vanuit het dorpsplein met kerk en schepenhuis heeft ontwikkeld. De dorpskom wordt bepaald door een rechthoekige structuur van het kerkhof en de dries, welke reeds in 1219 is aangelegd. Door de gebondenheid van dries en kerkhof vormen deze zowel historisch als esthetisch één geheel. De dries was vroeger ‘braakliggend’ terrein, dat dikwijls gebruikt werd voor de beweiding, voornamelijk met schapen. Ook voor dorpsbijeenkomsten en manifestaties werd de dries gebruikt. Vroeger stond er een kiosk en staande wip op het plein. Deze dries heeft een 18de eeuwse arduinen pomp, een kerk en systematische aanleg van 19de eeuwse gebouwen in neogothische stijl.

Vanaf de verovering van “België” door de Franse Republiek is het gebruikelijk geweest vrijheidsbomen aan te planten. In 1794 verplichtte de leiding van de provincie Oost- en Zeeuws –Vlaanderen (het latere Scheldedepartement) alle schepencolleges een vrijheidsboom aan te planten indien degene van 1792 verdwenen is. Dit bevel wordt vermeld in de resolutieboeken van Sinaai en de meier zal deze boom aanplanten zoals opgenomen is in actum d.d. 7 april 1795.

Op 5 april 1831 werd bij de Belgische Onafhankelijkheid een nieuwe vrijheidsboom geplant in Sinaai. De zomereik die ongeveer in het midden van de dries staat is hoogst waarschijnlijk de vrijheidsboom uit 1831.

Alleen al op basis van de stamomtrek is duidelijk dat deze boom een respectabele leeftijd heeft. In het Waasland is hij daardoor een van de hoogste, dikste en oudste eiken. Bovendien is hij op de dries een beeldbepalend object met een mooie representatieve groeivorm.

(Bron: Erfgoed Vlaanderen)

Km 20: Station van Sinaai

Of het station"In de Duysendt Appelkens"

Een mooi verhaal over dit station (en over andere zaken in en rond Sinaai) vind je terug in de leuke brochure: RLSD_Wandelbrochure Sinaai_[WEB]_herdruk 2020.pdf