Reisverslag CUBA 2017
Dag 1 DI 10/01
Brussel – Varadero
Vluchtnummer TB205
Vertrek 10:10 – Aankomst 15:15
Op tijd geland. Bagage, inreisformaliteiten en geld wisselen verloopt perfect. We krijgen 1015,2 PESO voor 1000€.
Het is twee uur wachten op de Viazulbus naar Havana, en de taxibestuurders vragen ongeveer 80 CUC.
Met een niet-officiële taxi kunnen we voor 50$ naar Havana Vedado.
Verblijf in Habana:
Hostal Aptofive
Calle 37 No 1472 apto 5 , entre 26 y 28 , Nuevo Vedado , Plaza de la Revolución – Havana, Cuba
We houden het uitgebreid bezoek aan Havana voor het laatste deel van de reis, wanneer we al wat meer vertrouwd zullen zijn met het land en zijn gewoontes. Daarom verblijven we de eerste nacht dicht bij het busstation van Viazul, in Havana Vedado, van waaruit we de volgende morgen naar Viñales reizen.
Vedado is één van de wijken van Havana. Het is de belangrijkste wijk met brede lanen, grote huizen en veel licht. De meeste politieke gebouwen staan er, en er zijn veel winkels, bioscopen, kantoren. De oude huizen hebben grote tuinen.
De eerste mojito op Cubaanse grond gaat er vlot in en daarna krijgen we een reuzekippenbil voorgeschoteld.
De Mojito is een cocktail met rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater en munt met veel ijs. Deze vindt, net als de meeste op rum gebaseerde cocktails, zijn oorsprong op Cuba.
Dag 2 WO 11/01
We hebben weinig geslapen wegens straatlawaai en hondengeblaf. In de ramen zit er geen vensterglas, enkel houten latjes. Na het ontbijt nog snel even een bezoek aan het Cementerio de Cristóbal Colón, dat vlakbij ligt. Het is een oude begraafplaats die stamt uit 1876. Hier liggen meer dan 800.000 mensen begraven, meer dan 500 hebben beeldwerken van bekende Cubaanse beeldhouwers. Hier liggen dan ook talloze bekende Cubanen begraven.
Tegen 10:30 zijn we op het busstation VIAZUL voor de lange busreis naar Viñales.
Bus: 11:25-15:20 (Lijn Varadero-Vinales).
Inchecken verloopt vlot. Viazul rijdt met comfortabele bussen met airco. Het is nodig op voorhand van thuis uit via internet te reserveren én betalen.
Onderweg een stop in een baanrestaurant.
Bij aankomst in Viñales wordt de bus bestormd door Casaverhuurders en taxichauffeurs.
Viñales is een gemeente in de Cubaanse provincie Pinar del Río. Het stadje bestaat voor een groot deel uit houten huisjes met mooie veranda’s aan de straatkant. Net buiten het stadje vind je veel kleine tabakshuisjes.
We wandelen naar onze nabijgelegen Casa. Keurige kamer met leuk terrasje aan de straatkant.
CASA Villa el CORAL,
Joaquin Perez 25, Vinales.
Nog tijd voor een wandeling in de velden, daarna eten in restaurant El Olivo en tenslotte nog wat lezen op ons straatterrasje.
Dag 3 DO 12/01
Fietstocht door de vallei van Viñales.
Mogotes zijn een soort heuvels van kalksteen, in de vorm van een stompe bult.
De plantages in Viñales telen, fermenteren, drogen en triëren hier de tabaksbladeren die doorgaans elders in Cuba worden verwerkt tot kwaliteitssigaren zoals Cohiba en Montecristo.
De paden zijn moeilijk en hier en daar modderig. Na een fietswasbeurt aan het meer en een bezoek aan het kerkhofje van Viñales rijden we terug naar Viñales.
Dag 4 VR 13/01
Vandaag fietsen we opnieuw in westelijke richting door de vallei, maar nu een stuk verder naar Cueva de San Thomas. Links van de weg passeren we de mooie roodkleurige velden van de vallei.
Eerste halte is de Cueva de san Thomas, de grootste grotten op Cuba. Er zijn ongeveer 46,2 kilometer gangen, maar slechts één kilometer en drie van de zeven verdiepingen van karst grotten kan worden verkend in het gezelschap van een gids. Het is gelegen aan de rand van het dorpje El Moncada.
We fietsen terug naar Viñales door de heuvels en bossen. Enkele pittige hellingen!
En ’s avonds opnieuw genieten van de straatambiance. Meer moet dat niet zijn.
Dag 5 ZA 14/01
Vroeg vertrekken voor een lange busreis naar Cienfuegos.
Bus: 06:45-14:35 (Lijn Viñales – Trinidad)
Op het binnenplein van het busstation wordt de bus opnieuw bestormd door Casaverhuurders. We kunnen hen snel ontvluchten, want onze Casa is vlakbij om de hoek.
Verblijf in Cienfuego:
Casa Anay & Efrain
Avenida 60 nr. 4728 (tussen Cale 47 en 49)
Cienfuegos is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De naam van de stad betekent: honderd vuren. Cienfuegos is een universiteitsstad, gebouwd aan een grote baai met slechts een kleine strook strand op de kop van het schiereiland Punta Gorda. De boulevard richting Punta Gorda heet, net als in Havana, de Malecón. Cienfuegos, hoewel bezocht door veel individueel reizende toeristen, is nog niet ontdekt door het massatoerisme.
Het gedeeltelijk gerestaureerde centrum is proper en heeft veel statige gebouwen en kleurrijke huizen.
We nemen een fietstaxi (3$) naar Punta Gorda. Het originele Palacio de Valle in Punta Gorda is een unicum. Met zijn bombastische mix van Venetiaanse en Moorse motieven doet het aan het Alhambra van Granada denken. We wandelen na het avondeten in restaurant Villa Lagarto terug naar onze casa.
Dag 6 ZO 15/01
Busrit naar Trinidad.
Bus om 14:40 – 16:15 (Lijn Vinales-Trinidad)
De bus rijdt tot dicht bij het centrum. De kasseistraatjes vormen een fantastisch schouwspel van kleuren, en huizen. Het busplein is afgesloten voor de Casa verhuurders. We kunnen rustig naar onze Casa wandelen.
Verblijf in Trinidad:
Hostal El Xique
José Martí nr. 354 Trinidad
We worden zeer enthousiast onthaald door Carlo in Hostel El Xique. Carlo schenkt ons een Canchanchara als welkomstdrankje.
Canchanchara is een zeer populaire cocktail in Trinidad. 50ml rum, 25 ml limoensap en 25 ml honing. Wordt geserveerd in een stenen kommetje.
Trinidad is de mooiste stad in heel Cuba. Het is een goed bewaarde koloniale stad. Vooral de fel gekleurde huizen geven een schitterend beeld als je door het historisch centrum loopt. De beklinkerde, autovrije straten versterken het gevoel dat je in het verleden rondwandelt. De stad is wel zeer druk bezocht door toeristen.
We wandelen nog snel even door het feeërieke centrum met de mooie pastelkleuren, de kasseiwegen en de vele toeristen.
’s Avonds gaan we naar het restaurantje Sol y Son dat Carlos ons aanbevolen had. De Lobster met gember was niet slecht maar nogal kruidig.
Dag 7 MA 16/01
Dag 8 DI 17/01
Dag 9 WO 18/01
De taxi brengt ons terug naar Trinidad. We wandelen langzaam terug naar onze Casa en nemen onderweg de tijd voor de verdere exploratie van de rum-cocktails. Edith valt voor de Pina Colada!
Pina Colada betekent “gezeefde ananas”. Het is een exotische cocktail die je klaarmaakt in een shaker of meteen blender. In de shaker doe je eerst wat ijs, dan 1 deel ananassap, 1 deel witte rum, 1 deel kokosmelk, en tenslotte 1 eetlepel room. Goed shaken en dan een glas vullen waar al wat ijsblokjes in zitten. Versieren met een schijfje ananas.
Dag 10 DO 19/01.
We beginnen onze dag met een lange fietsrit oostwaarts door de Valle de Los Ingenios (vallei van de suikerfabrieken). De vallei is bezaaid met groene suikerriet- en tabaksvelden. De hoge toren in Iznaga is een trieste herinnering aan de slavernij die er heerste. Vanop de 45 meter hoge klokkentoren, Torre de Manaca Iznaga, werden de honderden slaven in de gaten gehouden, en bij elke poging tot ontsnappen werd de klok geluid door de bewaker.
Op de terugweg rijden wij om naar een volgende herdenkplaats aan de slavernij: Ingenio San Isidro de los Destiladeros. Het zijn de ruïnes van één van de meest welvarende suikerfabrieken uit de regio. de site omvat de woning, een ziekenboeg, de keuken, de molen, de destillatieputten, een waterreservoir en de slavenverblijven. Er werkten 150 slaven en 100 ossen. Er zijn belangrijke restauratiewerken aan de gang van een aantal gebouwen.
Dag 11 VR 20/01
Volgt een lange busrit naar Camagüey.
Bus om 10:00-14:40 (Lijn Trinidad-Santa Lucià)
De huisbaas neemt geen risico en zendt een taxi naar het busstation dat vrij ver van het centrum weg ligt. We logeren in Casa Alba, een oude Casa met mooie patio.
Verblijf in Camagüey:
Casa Alba
Calle Ramón Guerrero, 106
Camagüey is een koloniale provinciehoofdstad in centraal Cuba. Het historische centrum is opzettelijk ontworpen met een zeer onregelmatig stratenplan om het hoofd te kunnen bieden aan aanvallen van indianen en piraten. De vele mooie pleintjes zijn verbonden door een labyrint van kronkelstraatjes en doodlopende steegjes, met nog vrij veel staatswinkels. Bijna ieder huis heeft een binnenplaats.
Lekker eten (mix van pescado, cerdo en camarones in exotische fruitsaus) in lokaal restootje Meson del Principe (Calle Astilleros nr. 7) met heerlijke cocktails, oa Pina Colada.
Dag 12 ZA 21/01
Dag 13 ZO 22/01
Tijd voor het ontbijt op de gezellige patio.
Klaar voor weeral een lange busreis naar Bayamo in het oosten van Cuba.
Bus: 09:30-13:40 (Lijn Habana-Santiago de Cuba)
Bayamo is de hoofdstad van de provincie Granma. Het is een proper stadje. De gereserveerde Casa (Casa Bretones) is echter volzet door dubbele boeking van het agentschap, maar de eigenares heeft voor een nieuwe Casa om de hoek gezorgd.
Verblijf in Bayamo:
Casa Vivian y Manuel
Calle Zenea 257
Tijdens een lange wandeling in en rond de stad valt het ons op hoe verlaten alle straten zijn, tot we vaststellen dat een beslissende wedstrijd basebal aan de gang is.
En wanneer de ploeg van Bayamo kampioen wordt door winst in die wedstrijd, barst er een waar volksfeest los.
Dag 14 MA 23/01
Carretera la Plata km 19
Santo Domingo – Bartolomé Masó – Granma
Dag 15 DI 24/01 en
Verjaardag Edith. Kaartje en presentje van Jenny.
De geplande tweedaagse wandeltocht naar de Pico Turquino blijkt niet mogelijk te zijn wegens te weinig deelnemers, of problemen in het nachtkamp. Dan maar een ochtenduitstap vanuit het bezoekerscentrum met een groep naar het Campemento van Fidel. Eerste deel per taxi en vervolgens te voet.
Nadat Fidel Castro in 1956 uit ballingschap in Mexico naar Cuba terugkwam met het jacht “Granma”, verborg hij zich samen met Che Guevara in de Sierra Maestra . Vanuit dit basiskamp slaagden ze erin de revolutie op te starten. Ze bouwden van hieruit in samenwerking met andere rebellengroepen in de centrale provincies en gesteund door de boeren hun guerrillataktiek op, wat leidde tot de omverwerping van het gehate regime van Batista op 1 januari 1959.
Het voormalige hoofdkwartier van de rebellen, de “Comandancia de la Plata”, ligt goed verborgen midden in de dichte bossen. Het is onzichtbaar vanuit de lucht en zeer moeilijk te bereiken. De soldaten van de dictator Batista hebben het dan ook nooit gevonden.
Met behulp van geheime kranten en radio-uitzendingen werd draagvlak bij de bevolking gecreëerd.
Het kampement bestaat uit barakken voor de compañeros, een school, hospitaal, keuken, winkel en het radiostation Radio Rebelde. De casa van Fidel ligt in het centrum van het kamp en heeft zeven vluchtroutes, waarvan één route via een geheim luik onder zijn hut loopt.
Na het bezoek aan Fidel’s arendsnest bezoeken we het dorpje Santo Domingo.
We trekken nog wat verder stroomopwaarts langs en door de bedding van de Rio Yara. Er is een vrij goed bewandelbaar ezelspad. We beslissen de volgende dag dit pad te verkennen tot aan de oorsprong van de rivier te gaan.
Eten in zelfde restootje.
Dag 16 WO 25/01
Deze nacht waren het ezels en honden die de nachtelijke rust verstoorden. Na het ontbijt vertrekken we opnieuw langs de Rio Yara stroomopwaarts, maar nu tot maar nu tot het einde van het ezelspad. Geweldige views. Veel rivierpassages langs stepstones. Afsluiten met een frisse duik en enkele Cuba Libre.
Nogmaals eten in ons restootje La Orquidea. Op het menu Pollo (kip)
Dag 17 DO 26/01
Street Saco nr 275, Pio Rosado & Capotico
De rest van de namiddag wandelen we in het stadje. Genieten van de zalige warmte en de gezellige drukte.
Dag 18 VR 27/01
Vliegreis van Bayamo Luchthaven “Carlos M. de Cespedes BYM” naar Habana (José Marti International Airport) 10:55-12:45
Vlucht CU815
Aan de luchthaven van Havana kunnen we een taxi delen met een Chileense medereiziger naar Habana Vieja. Keurige Airb&b in Habana Vieja. Heel het huis voor ons alleen. Vlak bij de belangrijkste winkelstraat Obispo.
Verblijf in Havana:
La Acogedora Villegas 123, Habana Vieja
Eerst even snel een spaghetti eten in La Calesa Real in de Calle Compostella.
Dag 19 ZA 28/01
Met ondermeer een rondleiding in het Rum-museum.
Dag 20 ZO 29/01
In een zijstraatje zijn we getuige van een Santeria-dans.Santería is een godsdienst die elementen bevat van het katholicisme, ingevoerd door de Spanjaarden, en de Yorùbáreligie, meegebracht door de gedeporteerde slaven. De religie komt vooral voor inde Afro-Cubaanse gemeenschap Tijdens de ceremonies komen de deelnemers in trance door Batá-muziek en dans.
Ons avondeten in restaurant Hanoi wordt opgeluisterd door enkele bescheiden muzikanten, die best mooie muziek brengen.
Dag 21 MA 30/01
Dag 22 DI 31/01
Bus om 13:00-14:55 (Lijn Habana-Varadero)
Casa Doña Edita
Dag 23 WO 01/02
Dag 24 DO 02/02
LAATSTE DAG.
We hebben een bezoek aan het toeristische Varadero als laatste gehouden. Nog eens volop genieten van Bounty-stranden en zon vooraleer naar het koude België terug te keren.
Vanuit Matanzas rijden we met een lokale bus (omgebouwde vrachtwagen) naar Varadero. Met een toeristenbus Hop-on Hop-off rijden we naar de jachthaven aan het uiterste punt van het schiereiland. We hebben het daar snel gezien en wandelen een heel eind terug langs de prachtige stranden. Nog wat rondsnuffelen in de toeristenkraampjes in Varadero, en dan met de vrachtwagentaxi terug naar Matanzas.
Laatste avondmaal: Lobster, heerlijk klaargemaakt door Martha.
Dag 25 VR 03/02
Taxi van Matanzas naar de luchthaven
Terugreis Varadero – Brussel
Vluchtnummes: TB504
Vertrek 11:55 – Aankomst 06:50 (tussenlanding op Cancun).
Dag 26 ZA 04/02
Vermoeid na slapeloze nacht, komen we aan in Brussel om 06:00. IJSKOUD. Met de trein naar Oostende, waar Jenny ons bespaart van wachten op de bus.